Dorpsveld
Logo Logo

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over het kopen van een nieuwbouwwoning. Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

We hebben geen resultaten gevonden.
Probeer het nog eens met een andere zoekterm of stel je vraag via chat, mail of telefoon.

Vragen over de financiering

Wanneer moet ik mijn hypotheek rond hebben?

Zodra de bouw van de woning definitief doorgaat, wordt je door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra je in de gelegenheid wordt.

Wat als ik mijn hypotheek niet rond krijg, zit ik dan aan de koop vast?

In de koop- en aannemingsovereenkomst zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als je onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt, kun je binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. Je kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 2 afwijzingen van geldverstrekkers.

Wanneer start ik met betalen?

Zodra je naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaal je de koopsom van de grond. De aanneemsom betaal je vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente.

Na de start van de bouw en zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvang je van de aannemer een factuur, die je vervolgens binnen 2 weken dient te betalen. Je kunt voor betaling zorgen door de factuur uit eigen middelen te betalen of deze door te sturen aan jouw hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorgdragen voor betaling.

Kan ik de woning (deels) met eigen geld betalen?

Ja, dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.

Kan ik ook mijn eigen notaris kiezen?

Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat je dit goed afstemt met de projectnotaris. 

Wat is bouwrente?

Als je later in een project instapt dan betaal je rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar. 

Wat is transportrente?

Dit is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar.

Ik heb nog een woning te verkopen, zijn er voor mij mogelijkheden om dubbele lasten te voorkomen?

Dubbele maandlasten zijn niet of nauwelijks te voorkomen. Je betaalt al een gedeelte van de koopsom tijdens de bouw en daarvoor betaal je een vergoeding aan de geldverstrekker. De dubbele maandlasten zijn wel fiscaal aftrekbaar met een maximum van twee jaar.

Vragen over Nes Noord

Wat wordt de sfeer van het Nes Noord?

Water en groen. 

Is er openbaar vervoer in de omgeving?

Ja, Nes Noord is met de bus bereikbaar. Schagen centrum is met de fiets te bereiken in ongeveer 10 minuten. Hier is het Centraal Station te vinden.  

Waar kan ik informatie vinden over Nes Noord?

Welke voorzieningen zijn er voor scholen en kinderopvang in projectplaats?

Schagen heeft een ruim aanbod op het gebied van onderwijs en zorg. Apotheek en huisartsen zijn in de buurt en er zijn meerdere basisscholen. Voor voortgezet onderwijs kunnen kinderen terecht op het Regius College (praktijkonderwijs tot en met gymnasium) en het Clusius (VMBO en MBO).

Welke sportvoorzieningen zijn er in Nes Noord?

Schagen beschikt over een diverse sportverenigingen; voetbal, handbal, hockey, tennis, 3 voetbalverenigingen, atletiekvereniging en zelfs een  schaatsvereniging.

Zijn er in de directe omgeving al voorzieningen zoals winkels en horeca aanwezig?

Het centrum van Schagen vind je alles voor een heerlijk dagje winkelen. Je kunt uitgebreid winkelen op de Gedempte Gracht of in de Nieuwstraat, maar ook in het overdekte Makado winkelcentrum, dat ruimte biedt aan 60 winkels. De weekmarkt in Schagen is op donderdag op de Gedempte Gracht en de Laan.

Wat wordt er naast het project gebouwd? Omliggende bebouwing?

Nes Noord bestaat uit meerdere plandelen. Naast water en groen zal een het gebied bestaan uit een grote diversiteit aan woningen. 

Waar kan ik me inschrijven zodat ik op de hoogte blijf van het gebied?

Je kunt je op deze website inschrijven als belangstellende. Per mail word je op de hoogte gehouden en ontvang je bericht zodra de verkoop van het project is gestart.

Vragen over de wijken

Hoeveel nieuwe woningen worden er in de wijk gerealiseerd?

In totaal worden er ruim 365 woningen gebouwd

Komen er ook huurwoningen in het woningaanbod? En zo ja wie is de verhuurder?

Dit is nog niet definitief besloten.

Kan ik beter een bestaand huis of een nieuwbouwhuis kopen?

Een nieuwbouwhuis is een huis zonder zorgen waar je geen omkijken naar hebt. Alles is nieuw, alles doet het. Op bijna alles zit garantie en onderhoudskosten heb je de eerste jaren vrijwel niet. Daar komt bij dat je een nieuwbouwhuis ook nog eens helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen. Meer voordelen van nieuwbouw

Zijn er ook starterswoningen gepland?

Er zijn al een aantal starterswoningen gebouwd, deze komen in de komende fases niet meer in verkoop.

Worden er ook sociale koopwoningen gebouwd?

Er komen geen sociale koopwoningen.

Kan ik mijn auto voor de deur parkeren?

Er is rekening gehouden met voldoende parkeergelegenheid in de buurt. De meeste vrijstaande woningen en 2 onder 1 kapwoningen beschikken over parkeergelegenheid op eigen terrein. 

Is er straks genoeg plek om dicht bij het huis te parkeren?

Zie vorig antwoord.

Is/blijft parkeren gratis?

Ja, dit is zeker de bedoeling. 

Komen er nieuwe wegen in de wijk?

Alleen straten voor bestemmingsverkeer.

Komt er ook een speeltuin of speelweide?

Er zijn al een aantal speelplekken aangelegd in het project.

Is er een honden uitlaatplaats in de buurt?

Er is geen aparte honden uitlaatplek. 

Hoeveel en wat voor soort woningen komen er in de wijk?

Rij-, 2 onder 1 kap en vrijstaande woningen. Ook worden er een aantal vrije kavels aangeboden.

Wanneer start de verkoop van het project?

Het project wordt in fases gebouwd. Een aantal woningen zijn al klaar en bewoond. De verkoop van de eerste woningen in het nieuwste deelplan Waterveld verwachten wij in de zomer van 2018.

Hebben de woningen een tuin? Wat is de ligging en wat zijn de afmetingen?

Wat is de ligging en wat zijn de afmetingen? Alle woningen hebben een tuin. De tuinligging is per fase verschillend net zoals de grootte. 

Zijn deze woningen al een keer eerder gebouwd zodat ik ze kan bekijken?

De woningen in plandeel Waterveld zijn nog niet eerder gebouwd.

Is er al een vergunning om de woningen te bouwen?

De afgifte van de omgevingsvergunning behoort tot 1 van de opschortende voorwaarde uit de aannemingsovereenkomst. Voor met de bouw van de woningen gestart wordt moet deze afgegeven zijn.

Hoe lang duurt de bouw en wanneer worden de eerste woningen opgeleverd?

De eerste woningen zijn al opgeleverd. De gemiddelde bouw duur van een woning is ruim een jaar.

Hoe rijdt het bouwverkeer naar de locatie?

De routing voor het bouwverkeer is zodanig dat er zo min mogelijk overlast voor bewoners zal zijn. 

Zijn er al brochures beschikbaar?

Zodra het project in verkoop is, vindt je op deze website de uitgebreide verkoopbrochure. Je kunt deze downloaden, maar vaak ook aanvragen. Je krijgt de verkoopinformatie dan toegestuurd. Is het project nog in voorbereiding dan is er vaak nog geen brochure. Je kunt je dan vrijblijvend inschrijven als belangstellende.

Vragen over de woningen

Wie verkoopt de woningen?

De verkoop van de woningen wordt gedaan door Volker Wessels Vastgoed en BPD Ontwikkeling. Na inschrijving en toewijzing van een woning neemt de verkopende makelaar de verkoop van ons over.

Welke makelaar is bij het project betrokken?

Dit is VLIEG Makelaars OG uit Schagen.

Is woning X (in fase Y) nog beschikbaar? Ik wil graag een optie op deze woning, kan dat?

Als je vragen hebt over de beschikbaarheid van jouw favoriete huis neem gerust contact met ons op. Je kunt ons bellen, chatten of mailen. De status van een bouwnummer (in optie, vrij of verkocht) kun je (zodra de woningen in verkoop zijn) ook op de website zien bij het woningaanbod. In de meeste gevallen is ook de kavelkaart geactiveerd waar je de status kunt achterhalen.

Kan ik een bezichtiging inplannen?

Er zijn op dit moment geen modelwoningen in het plan.

Ik kan niet bij de (start verkoop) manifestatie zijn, kan ik alle informatie ontvangen?

Alle informatie zal ook online beschikbaar worden gesteld. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de brochure, de bouwtekeningen, de meerwerklijsten etc. Op de website kun je op je gemak nog eens alles nalezen en zelfs downloaden als je dat wilt.

Wie bouwt de woningen?

De woning wordt gebouwd door de aannemer. Je sluit de aannemingsovereenkomst ook met deze partij. Tijdens de bouw is deze aannemer jouw aanspreekpunt.

Wat is de volgorde van bouwen?

Deze wordt door de aannemer bepaald voor de start van de bouw en aan de kopers meegedeeld.

Zijn er mogelijkheden om de woning naar eigen wens aan te passen of in te delen?

Er zijn mogelijkheden om de woning aan te passen naar eigen wens. Dit geldt overigens meer voor de indeling en het afwerkingsniveau dan de buitenkant van de woning. De aannemer beoordeelt of de gewenste aanpassing past bij het bouwplan en/of deze niet in strijd is met de normen waaraan de woning moet voldoen. De kopersadviseur van de aannemer adviseert je in dit traject. 

Wanneer kan ik bij de kopersadviseur van de aannemer terecht?

Nadat aan alle opschortende voorwaarden uit de AO voldaan is zal de zogenoemde hoerabrief aan de kopers verzonden worden. Dit is het groene licht voor de aannemer. Vanaf dit moment zullen zij de kopers gesprekken in gaan plannen.  

Zijn er al prijzen voor meerwerk opties bekend?

De grote wijzigingen zullen wij in een kort overzicht samenvatten. Hierop staan bijvoorbeeld de prijzen voor een uitbouw, dakkapel, dakramen etc. Dit overzicht voegen wij bij de start verkoop toe aan de prijslijst. Tijdens het verkoopgesprek ontvang je de volledige optielijsten.

Wordt de woning opgeleverd met een keuken?

Er is een stelpost opgenomen voor de keuken.

Wie is de leverancier van de keuken?

Nog nader te bepalen.

Is er een gasaansluiting in de woning?

Ja.

Wordt de woning opgeleverd met een badkamer?

Ja.

Waar kan ik terecht voor de inrichting van de badkamer?

Nog nader te bepalen.

Mag ik de woning ook helemaal casco kopen?

Dat is deels mogelijk in overleg met de aannemer.

Waar kan ik de plattegronden van de woningen downloaden?

Dit kan zodra de verkoop gestart is via de 'woningen' pagina op website.

Welk energielabel heeft de woning/het appartement?

Welk energielabel heeft de woning/het appartement?

Alle nieuwbouwwoningen hebben energielabel A, dit is het meest gunstige label en staat voor een duurzame en energiezuinige woning.

Overige vragen

Wanneer wordt gestart met de bouw?

Zodra 70% van de woningen is verkocht en de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is, krijgt de bouwer opdracht om het project te bouwen.

Is er overlast te verwachten van de bouw?

Er kan inderdaad in het eerste bewoningsjaar wat overlast zijn in verband met nog te bouwen woningen in de buurt ( lawaai van heiwerk. Straatweg voor de woning etc. is echter bij oplevering van de woning in principe geheel klaar en daar mag vanaf dat moment geen bouwverkeer meer komen.

Welke zekerheid heb ik dat mijn huis wordt afgebouwd?

Alle woningen worden gebouwd onder de SWK Garantie- en Waarborgregeling/Woningborg Garantie- en Waarborgregeling. Als eigenaar van de woning heb je hiermee de garantie van een kwalitatief goede woning. Verder weet je dat jouw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. Je hebt bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld. Voor uitgebreide informatie: www.swk.nl www.woningborg.nl. 

Heb ik garantie op de woning en zo ja hoe lang?

Een van de voordelen van nieuwbouw is de garantie op de bouwkundige kwaliteit. Deze garantie (en bijbehorende periodes) is vastgelegd in de garantieregeling van Woningborg/SWK.

Wanneer ontvang ik het garantiecertificaat?

Binnen 14 dagen na ondertekening van de aannemingsovereenkomst indien aan alle opschortende voorwaarden is voldaan.

Van wie koop ik de woning?

De grond koop je van BPD Ontwikkeling BV; je sluit ook de koopovereenkomst met BPD Ontwikkeling BV. De aannemingsovereenkomst sluit je met de aannemer van het project. De aannemer bouwt jouw woning en is ook jouw aanspreekpunt tijdens de bouwperiode van jouw huis. Ook als je vragen hebt over meer- en minderwerk kun je bij de aannemer terecht.

Hebben belangstellenden die in de gemeente wonen voorrang?

In Nederland kennen we vrije vestiging. Dit betekent dat iedereen gelijke kans heeft om een woning te kopen en er geen restricties zijn ten aanzien van de koop.

Hoe vindt de toewijzing van de woningen plaats?

De inschrijfperiode sluit circa 1 a 2 weken na de start verkoop. Vervolgens kijken we naar het aantal inschrijvingen voor het project. De toewijzing vindt plaats op basis van de 1e voorkeur van een bouwnummer. Met andere woorden, als er slechts 1 belangstellende (bijvoorbeeld) bouwnummer 1 als 1e voorkeur heeft opgegeven wordt bouwnummer 1 aan de desbetreffende belangstellende toegewezen. Zijn er meerdere belangstellenden die de eerste voorkeur voor bouwnummer 1 hebben, dan zal er tussen deze belangstellenden geloot worden om te bepalen wie het bouwnummer krijgt toegewezen.

Deze procedure wordt op alle bouwnummers toegepast. Als er bouwnummers zijn die niet als 1e voorkeur zijn opgegeven, wordt er gekeken hoeveel belangstellenden (die nog geen bouwnummer toegewezen gekregen hebben) het desbetreffende bouwnummer als 2e voorkeur hebben opgegeven. Zodra dit slechts één belangstellende betreft wordt dit bouwnummer toegewezen.

Zijn dit ook meerdere belangstellenden, dan wordt er weer geloot om te bepalen aan wie het bouwnummer wordt toegewezen. Bovenstaande procedure wordt herhaalt totdat alle bouwnummers zijn toegewezen. Om zoveel mogelijk kans te maken is het raadzaam om zoveel mogelijk voorkeuren aan te geven.

Als ik een optie neem, zit ik dan direct aan de woning vast?

Een optie op een woning is vrijblijvend. Tijdens deze periode is de woning exclusief voor jou gereserveerd. In deze periode worden al jouw vragen beantwoord en heb je de gelegenheid de woning te kopen.

Hoe weet ik of ik de woning kan betalen?

Je kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van bijvoorbeeld de Rabobank. In dit gesprek krijg je een goed beeld of je de woning kunt betalen en wat jouw toekomstige maandlasten zullen zijn. 

Wat is een ‘optie’ op een bouwnummer?

Een optie is een periode dat de woning exclusief voor jou is gereserveerd. In deze periode kun je al jouw vragen stellen en word je in de gelegenheid gesteld de woning aan te kopen.

Heb ik na het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst ook nog een bedenktijd?

Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.

Wat betekent koopsomindicatie?

Bij een project dat nog in ontwikkeling is, zijn de koopsommen nog niet definitief vastgesteld. Om je toch een indicatie te geven wat de woningen gaan kosten werken we met een koopsomindicatie. Het is dus mogelijk dat de uiteindelijke verkoopprijzen afwijken van de eerder afgegeven koopsomindicatie.

Wat betekent vrij op naam (v.o.n.)?

Vrij op naam betekent dat je koopt inclusief belasting (21% BTW) en inclusief de notariskosten voor de overdracht.

Moet ik nog rekening houden met extra kosten die ik moet betalen als ik een woning koop?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van de woning.

Online een huis kopen? Kan ik dan nog wel een ‘echt’ persoon spreken?

Het blijft altijd mogelijk om een afspraak te maken met een echt persoon. Je bepaalt namelijk helemaal zelf hoe je jouw huis koopt. Volledig online, gedeeltelijk online of uitsluitend via persoonlijk contact. Alles kan niets moet. Aan jou de keus.

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?