Ontdek en beleef Schagen

Schagen ligt in het noordwesten van de regio West-Friesland en voor een groot deel nog net binnen de Westfriese Omringdijk. Deze 126 kilometer lange dijk loopt via de steden Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Schagen en Medemblik weer terug naar Enkhuizen. Het is een heerlijke plek om te wandelen en fietsen. Op en rond de dijk en in het centrum van Schagen is het hele jaar door genoeg te beleven.

Rondom Schagen kijk je je ogen uit in een rijke afwisseling van landschappen: bollenvelden, grasland, akkers en natuurgebieden als het Zwanenmeer en het Robbenoordbos. Kom wandelen in de duinen, fietsen door pittoreske dorpjes, uitwaaien op het strand. Proef de rijke historie van de polders langs de Westfriese Omringdijk, met nu eens een molen en dan weer een stolpboerderij. Schagen heeft ook een mooie kustlijn met verschillende stranden.

Historie

Schagen ontwikkelde zich al in de middeleeuwen tot een bloeiende handelsplaats, waar kooplui en ambachtslieden hun brood verdienden. De 1e heer van de ‘vrije heerlijkheid’ Schagen was Willem van Beieren. Hij liet rond 1440 een stenen huis verbouwen tot een vierkante waterburcht: Slot Schagen. De 2 slottorens zijn gerestaureerd en het kasteel van weleer is herbouwd. Het Slot Schagen herbergt 13 hotelkamers en in de linker slottoren is een museum ondergebracht. Ook is de plaatselijke VVV gehuisvest in het Slot Schagen.

Genoeg te doen

Het hele jaar door, maar vooral in de zomermaanden, zijn er evenementen in Schagen. Zoals de 10 donderdagen die in het teken staan van de West-Friese Folklore met traditionele kleding en optochten met historische rijtuigen. In het 1e weekend van augustus is het AB Popweekend, het grootste openlucht popconcert in de wijde omtrek, dat duizenden belangstellenden naar Schagen trekt. Andere publiekstrekkers zijn de Paasveetentoonstelling, het Jazz- en Bluesweekend, het Kunstweekend en het Slotgrachtconcert.