Bouw jij zelf je droomwoning in Waterveld?

31 oktober '19

In fase 3 van Waterveld worden 8 CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap)-kavels aangeboden waarop je samen met je (toekomstige) buren je eigen 2-onder-1-kapwoning kan bouwen. Heb je zelf niet de kennis en kunde in huis om zelf te ontwerpen of te bouwen? Geen probleem. Er zijn veel bedrijven die kavelkopers kunnen begeleiden om toch je eigen droomwoning te realiseren. In dit bericht lees je meer over dit proces.

Uitleg CPO en voordelen

CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het bouwen volgens CPO geeft je als koper grote invloed en zeggenschap over je toekomstige woning. Bij CPO verenigt een groep particulieren zich om samen een woning te bouwen. Bij Waterveld doe je dit met één andere koper. Samen gaan jullie aan de slag om juist díe 2-onder-1-kapwoning te bouwen waar je tot voorheen alleen nog van kon dromen. We zetten graag enkele voordelen van CPO voor je op een rijtje:

  • Je kunt zelf, binnen de kaders, bepalen hoe je woning eruit komt te zien, zowel van binnen als van buiten;
  • Het is efficiënt en (vaak) goedkoper dan het bouwen van één individuele woning, je kunt sommige kosten namelijk delen;
  • Samen sta je sterker;
  • De taken, tijd en expertise voor het bouwen van een woning kan over meerdere personen verdeeld worden;
  • Je leert, al voordat je er woont, je buren kennen!

Planning kavel kopen/bouw

Omdat het bouwen van je eigen woning geen alledaagse aangelegenheid is, hebben we hieronder, indicatief, een planning weergegeven. Als je interesse hebt in een CPO-kavel is de eerste stap een gesprek bij de makelaar. Indien je dusdanig geïnteresseerd bent én een bouwpartner heb gevonden kun je het verdere proces doorlopen.

Onderstaand is een indicatieve planning, bedoeld als hulpmiddel bij de aankoop van een kavel. Getoonde periodes zijn richtlijnen en kunnen afwijken per kavelkoper.

Planning kavel kopen Waterveld

Eerste gesprek bij de makelaar

Als eerste maakt de makelaar een afspraak met je voor een oriënterend informatiegesprek. Hier ontvang je alle benodigde verkoopdocumentatie en kun je al je vragen stellen over het aankopen van een kavel en het proces. Vervolgens krijg je een week de tijd om over je optie na te denken en kun je eventuele aanvullende vragen nog stellen bij de makelaar. Tijdens of na het gesprek kan de makelaar je ook tips geven over de keuze voor een architect of aannemer en je wellicht in contact brengen met een bouwpartner voor de andere tweekapper. 

Tekenen reserveringsovereenkomst

Zodra je hebt besloten om door te gaan met het proces, teken je de reserveringsovereenkomst. Deze overeenkomst is geldig voor 3 maanden en dit geeft je de gelegenheid om je plannen verder uit te werken al dan niet met je zelfgekozen architect en/of aannemer en de procedure op te starten om de omgevingsvergunning aan te vragen.

Aanvragen omgevingsvergunning

Zodra je een voorlopig ontwerp hebt, kan deze getoetst worden bij de Welstandscommissie. Indien dit ontwerp positief wordt bevonden, kun je de aanvraag van de omgevingsvergunning opstarten. De gemeente heeft 8 weken nodig om de aanvraag te beoordelen en vervolgens is er een bezwaartermijn van 6 weken.

Tekenen koopovereenkomst

Na het verlopen van de reserveringsovereenkomst en het aanvragen van de omgevingsvergunning komt het moment om de koopovereenkomst tekenen. Ten tijde van het tekenen van de koopovereenkomst zou het kunnen zijn dat je omgevingsvergunning al (bijna) onherroepelijk is.

Overdracht van de grond

Zodra de koopovereenkomst is getekend, de grond bouwrijp is en de de omgevingsvergunning onherroepelijk is, wordt er een afspraak gemaakt bij de notaris voor de overdracht van de kavel. Je krijgt dan het kavel "geleverd" en bent daarmee officieel eigenaar van de grond.

Bouw van je droomwoning

Zodra je eigenaar van de kavel bent, kan de bouw van start. Indien een aannemer voor je gaat bouwen en je bent er uit wat betreft de bouwkosten is dit het moment waarop hij kan starten met de bouw.

Oplevering woning

Doorgaans duurt de bouw van een woning bij kavelbouw zo'n half jaar, bij normale (weers)omstandigheden. Je droomwoning is dan eindelijk werkelijkheid! Schrijf de verhuiskaarten, want je kunt verhuizen!

Beschikbaarheid

Wil jij ook je eigen droomwoning (laten) ontwerpen en bouwen? Dan is dit je kans. Er zijn nog enkele CPO-kavels beschikbaar in Waterveld fase 3. Heb je hier interesse in? Neem dan contact op met VLIEG Makelaars in Schagen, zij vertellen je graag alle ins- en outs en kunnen je wellicht in contact brengen met een andere kavelkoper. Ken je je toekomstige buren al? Meld je dan samen aan!

Welke kavels zijn nu nog beschikbaar? Bekijk de actuele beschikbaarheid
Hebben we je interesse gewekt? Neem contact op